Avantajele caselor de lemn

 

       Cel mai vechi material de constructie cunoscut a fost lemnul, intotdeauna la indemana si usor de prelucrat cu mijloace relativ simple. Sapaturile arheologice au dovedit ca acest material era cel mai des folosit atat in cladirea de locuinte, cat si de fortificatii si intarituri. De-a lungul secolelor, tehnologia constructiei de lemn a fost adusa la un grad de perfectiune si rafinament care o face sa fie cautata in toata lumea pentru superioritatea sa incontestabila fata de alte solutii constructive.

       Exemplul cel mai elocvent de aplicare a acestei tehnologii se regaseste in S.U.A. si Canada, unde 90% din casele individuale si multifamiliale pana la 3 niveluri, sunt construite din lemn care, in combinatie cu alte materiale, asigura un grad de eficienta economica (costul constructiei si al exploatarii) si de confort superior constructiilor cu structura din beton armat sau mixta.

       Aceasta solutie constructiva a fost implementata cu succes si in Europa de Vest unde, in prezent, este larg utilizata datorita avantajelor prezentate mai jos. Astfel, in Norvegia, Finlanda si Scotia peste 60% din casele individuale sunt fabricate din lemn, în Suedia, Germania si Olanda s-a ajuns la un nivel de 10-15%, iar guvernele statelor europene, în general, încurajează in mod deschis folosirea materialelor ecologice.

1.     Costuri scazute de executie

       Costul unei case/vile din lemn este cu 30 - 40% mai mic decat cel al unei constructii similare cu structura mixta (beton armat/zidarie).

2.     Termenul scurt de executie

       Datorita fundatiei usoare,  a eliminarii “timpilor de uscare” si a manoperei rapide, o casa de 200 - 300 mp/desfasurati este predata la cheie in 10 - 12 saptamani, fata de casele traditionale cu structura mixta (beton armat/zidarie) care au o perioada de executie de peste 10 ori mai lunga.

3.     Costuri scazute de exploatare

       Datorita faptului ca tehnologia si materialele utilizate la construirea caselor de lemn (peretele sandwich de lemn cu izolatie de vata minerala si, optional, termosistem exterior) ofera o rezistenta termica mult superioara celor cu structura mixta (beton armat/zidarie), reduce pierderile termice si, implicit, cheltuielile de exploatare (incalzire, racire) cu 50% fata de constructia de zidarie.

 

Tip perete

Grosime perete (cm)

Debit gaz metan (Nmc/h)

Consum lunar de gaz (Nmc)

  Rigips+Vata Minerala+OSB

18,5

0,349

252

  Lemn Masiv

20

0,568

409

  Caramida Porotherm

40

0,547

394

  Caramida

30

1,247

920

  Boltari Beton

25

1,338

> 1040

       Totodata, inertia termica mult inferioara a structurilor de lemn comparativ cu cele mixte (beton armat/zidarie) asigura incalzirea sau reincalzirea acestora mult mai rapid si economic comparativ cu cele din zidarie. Astfel, o casa de lemn se poate tine neincalzita de la cateva ore la cateva zile, dupa care se poate reincalzi in cateva minute.

4.     Costuri scazute de intretinere

       Materialele utilizate la construirea unei case de lemn confera acesteia o durabilitate crescuta si prezinta un grad foarte scazut depreciere in timp, astfel ca necesarul de reparatii si operatiuni de intretinere este cu mult diminuat.

Accesul cu usurinta la traseele de instalatii permite intretinerea usoară sau, dupa caz, interventii rapide în caz de deranjamente.

5.     Rezistenta seismica crescuta

       Datorita rezistentei elastice crescute a structurii de lemn si a greutatii reduse a acesteia, casele din lemn au o rezistenta seismica de 8,5 grade pe scala Richter, cu mult superioara celor cu structura mixta (beton armat/zidarie).

6.     Rezistenta mecanica si la foc

       Prin tratare chimica lemnul utilizat atat la structura cat si la pereti devine ignifug, avand o rezistenta foarte mare la foc. La imbinarile se utilizeaza cuie speciale cu inclestare chimica aplicate pneumatic, iar zonele de intersectie sunt dublate de piese metalice din clasa SIMPSON.

7.     Obtinerea unei suprafete utile mai mari cu cca. 10% la aceeasi suprafata construita

       Faptul ca peretele “sandwich” de lemn cu izolatie de vata minerala ofera o rezistenta termica mult superioara celui de zidarie, permite folosirea peretilor mult mai subtiri, marind astfel suprafata utila cu cca. 10%. Astfel, la o casa de 200 mp suprafata construita se castiga o camera de 20 mp. Acest avantaj este foarte important, in special in orase unde suprafetele de teren in general sunt mici si retragerile impuse de lege nu permit desfasurarea unei amprente generoase a cladirii.

          1-polistiren 50mm;
          2- tencuiala decorativa;
          3- 12mm OSB;
          4- 45x150mm structura;
          5- 150mm vata minerala;
          6- 12mm OSB – optional;
          7- folie bariera de vapori;
          8- gips-carton 12,5mm;


          TOTAL 245-260mm

 

 

           8.    Integrare perfecta in zona de amplasare

       Finisajele exterioare/interioare ale caselor din lemn sunt identice cu cele ale caselor cu structura structura mixta (beton armat/zidarie) si pot fi integrate perfect in zonele urbane sau rezidentiale in care sunt amplasate. La interior se pot folosi materiale moderne de finisare, obiecte sanitare sau de iluminat, iar tamplaria poate fi din lemn masiv, lemn stratificat, PVC sau aluminiu cu geam termopan.

9.    Utilizarea materialelor ecologice

       Un avantaj major la utilizarii lemnului in constructia unei case de locuit este acela ca lemnul este un bun reglator termic si hidrometric si nu degaja radioactivitate sau electricitate statica.